Huiswerk maken en leren voor repetities, activiteiten die dagelijks aan de orde zijn maar waar je niet bepaald meteen enthousiast en blij van wordt, dus laat staan dat je er uit jezelf gemotiveerd aan begint. Maak gebruik van dopamine! Klinkt als een soort drug en dat is het ook wel een beetje en….  je kunt het zelf maken!

 

Wat is dopamine en waarom gaat leren makkelijker als je het interessant vindt of als je nieuwsgierig bent?
Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ of het ‘geluksstofje’ genoemd. Op het moment dat er in de hersenen dopamine wordt aangemaakt, geeft dat een fijn gevoel en word je blij. Hoe je gebruik kunt maken van dopamine bij het leren kun je hier ontdekken.

Dopamine is een stofje dat alleen in de hersenen wordt aangemaakt en daar ook blijft. Dit stofje komt vrij als je iets nieuws gaat leren en als je het interessant of leuk vindt (of als je zin in iets lekkers hebt!). Wanneer deze stofjes vrijkomen worden de boodschappen tussen de hersencellen makkelijker doorgegeven. Je leert dus makkelijker en je onthoudt het ook beter. De taak die je gaat doen moet ook weer niet te makkelijk zijn, het is een kwestie van puzzelen en uitproberen, het moet dus een uitdaging zijn. De dopamine zorgt ervoor dat je hersencellen goed met elkaar communiceren en sterke verbindingen maken.

Proud to be vout!
Niemand vindt het fijn om fouten te maken, het voelt als falen maar eigenlijk zou je het niet erg moeten vinden om fouten te maken. Wie kent niet het gezegde: van fouten maken leer je! Dat is ook zo want als je geen fouten maakt dan leer je ook niet echt. We zeggen dan: proud to be vout. In je hersenen zit een gebiedje dat ook wel het ‘oh shit centrum’ wordt genoemd. Maak je een fout of gaat iets mis, dan zorgen dit ‘oh shit centrum’ én dopamine ervoor dat je op zoek gaat naar andere manieren om het op te lossen. Wel belangrijk is dat je niet al opgegeven hebt (het lukt me toch niet!). Niet opgeven dus, zie het als een uitdaging om toch vol te houden en te blijven proberen. Dat helpt je brein om dingen makkelijker te leren en beter te onthouden. En lukt het uiteindelijk wel dan word je voor al die inspanning en geploeter beloond met je portie zelf aangemaakte dopa, wat je een blij en trots gevoel geeft.

Eet wat lekkers
Dopamine wordt ook aangemaakt als je bijvoorbeeld chocola, fruit of noten eet. In chocola, appels, bananen en amandelen zitten stofjes die er voor zorgen dat de hersenen dopamine aanmaken. Dus als je gaat leren, eet een stukje chocola, neem een appel of banaan of een handje amandelen.

Bij de huiswerktips schrijf ik regelmatig over hoe je op verschillende manieren kunt leren en studeren. Bij leren is het namelijk belangrijk dat je al je zintuigen gebruikt zodat je de lesstof beter en langer onthoudt. Lees bijvoorbeeld hoe je het beste woordjes kunt leren of een goede samenvatting of mindmap kunt maken.