De meeste leerstof die je in de repetitieweek krijgt heb je al eens gehad als (schriftelijke) overhoringen. Hoeveel tijd je nu aan de stof moet besteden hangt ook af van hoe je eerder de stof geleerd hebt. In drie stappen ga ik je laten zien hoe je zonder al teveel stress en zo efficiënt mogelijk in niet al te veel tijd je goed kunt voorbereiden op de (laatste) repetitieweek. Ook krijg je nog handige tips voor een betere concentratie en motivatie.
Maak een planning
Een goede huiswerkplanning is best lastig en meestal niet de meest favoriete bezigheid van pubers maar het levert je uiteindelijk veel op. Je leert prioriteiten te stellen en het geeft overzicht waardoor je minder stress ervaart. Het is een goede gewoonte om iedere week voor je huiswerk een planning te maken. Bij een planning is het belangrijk dat je kan inschatten hoeveel tijd je nodig hebt voor de opdrachten, zodat je ook in de toekomst weet hoeveel tijd bepaalde taken en opdrachten in beslag nemen.
Wissel maak-en leerwerk af, in de repetitieweek is dat wat lastiger want dan zal het hoofdzakelijk leerwerk zijn. Het is wel verstandig om niet verschillende talen na elkaar te leren maar wissel het af met bijvoorbeeld zaakvakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. Ik heb een voorbeeld van een planner toegevoegd, deze is afkomstig van de website: www.lereniseenmakkie.nl. Op internet kun je op verschillende sites voorbeelden vinden van een planner, ook digitaal.
Goede voorbereiding geeft goede score!
Leerwerk is een belangrijk onderdeel van het huiswerk en het is het onderdeel waar je cijfers voor krijgt die bepalend zijn voor overgang naar het volgende leerjaar. Hoeveel tijd je nodig hebt om je voor te bereiden op de repetitieweek hangt dan ook heel erg af van hoe je al eerder met de leerstof bent omgegaan.
Dat begint al met hoe goed je oplet bij de uitleg en instructie van de leraar, het maken van goede aantekeningen en hoe je vervolgens de leerstof leert. De leerstof alleen meerdere malen lezen is niet zo zinvol. Het is belangrijk dat je op verschillende manieren, actief met de leerstof omgaat zodat het beter in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen. Je bent goed bezig als je bijvoorbeeld samenvattingen, mindmaps en schema’s maakt. Je slaat de stof dan beter op waardoor je voor een repetitieweek niet al te veel tijd kwijt bent met leren. Je kunt dan voor de meeste stof volstaan met het doornemen van je samenvatting of mindmap. Heb je het idee dat je van onderdelen te weinig weet, dan kun je alsnog de stof uit je leerboek bestuderen.
Overhoren
Een goede manier om te weten of je de leerstof goed beheerst en begrijpt, is overhoren. Laat je niet meteen overhoren als je geleerd hebt maar wacht een paar uur en doe in die tijd iets anders. Je kunt er ook een nachtje over slapen, dit werkt echt want terwijl je slaapt en uitrust verwerken je hersenen alles wat je op een dag leert en doet. Je ouders vragen je te overhoren is natuurlijk altijd goed maar lukt dat niet dan kun je ook je broertje of zusje uitleggen en vertellen wat je geleerd hebt. Als je iets aan iemand kunt uitleggen, dan heb je de stof meestal goed geleerd en begrepen.
Tips voor concentratie en motivatie
Zin maken en aandacht bij de lesstof houden is best lastig maar als je je aan het stappenplan houdt en de volgende tips volgt gaat het vast lukken!
Plan ook regelmatig pauzes in en beweeg dan wat, ga naar buiten en neem ook tijd voor sportactiviteiten.
Ga niet leren met een lege maag maar ook niet meteen na het eten. Eet gezonde dingen zoals fruit, noten of een stukje chocola.
Plan blokken van 30 minuten in en leer niet te lang door in de avond. Dus ook niet tot je naar bed gaat en op schermpjes want van dat blauwe licht kun je moeilijk in slaap komen.
Succes! En mocht je toch nog ergens hulp bij nodig hebben, kunnen jij of je ouders contact opnemen via de mail of telefoon. Lees ook het interview op de blog met Jochem over zijn ervaringen in de brugklas.
