Om leerstof goed te leren en te begrijpen kun je een samenvatting van de tekst maken maar nog beter is het  om er een mindmap van te maken. Je werkt dan niet alleen met teksten, want een mindmap is een grafisch schema waarin je gebruik maakt van woorden, kleuren, symbolen en tekeningen. Je onthoudt namelijk beter leerstof in beelden (visueel) dan grote stukken tekst. Als je leerstof in een mindmap zet, dan maak je gebruik van allebei je hersenhelften waardoor je de stof beter en sneller onthoudt! Met een goede mindmap krijg je een overzichtelijk beeld waarin hoofd- en bijzaken duidelijk worden.

 

Hoe maak je een mindmap?
Begin met een vel papier en leg dit horizontaal neer. In het midden van het vel papier zet je het hoofdonderwerp, je kunt dit opschrijven maar je kunt er ook een tekening van maken of een kader erom heen zetten.

Maak takken en subtakken (boom)
In teksten worden vaak verschillende subonderwerpen behandeld die met het hoofdonderwerp te maken hebben. Deze vindt je vaak in de kopjes van de paragrafen in de lesstof of je boek. Maak vanuit het hoofdonderwerp voor ieder subonderwerp een tak. Op deze (dikke) takken, die het dichtst bij het midden staan, zet je slechts een woord (sleutelwoord). Vanuit deze takken ga je steeds specifiekere (dunne) takken tekenen waar dan meer en uitgebreidere informatie komt te staan.

Gebruik verschillende kleuren
Maak gebruik van verschillende gekleurde stiften of pennen. Als je schrijft gebruik je voornamelijk je linker hersenhelft, om informatie beter te onthouden, is het handig om ook je rechter hersenhelft te stimuleren. Dit kun je doen door je takken verschillende kleuren te geven, je associeert de tak dan met een bepaalde kleur.( Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van kleuren gebieden in je rechter hersenhelft activeren.)

Maak tekeningen
Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden en bovendien onthoud je beelden beter en makkelijker dan woorden en teksten. Als je woorden kunt vervangen door een tekening in je mindmap, doe dat dan en maak ook hier weer gebruik van verschillende kleuren.

Uiteindelijk gaat het erom dat er een overzichtelijk beeld ontstaat en het onderscheid tussen hoofd- en bijzaken duidelijk wordt. Door een mindmap te maken, gebruik je alle ingangen van je hersenen; je kleurt, tekent, legt logische verbanden en je twee hersenhelften werken samen. Zo kunnen je hersenen de informatie beter en sneller onthouden en je bespaart je een hoop tijd!

Voor voorbeelden en inspiratie vind je op internet talloze voorbeelden van mindmaps maar ga vooral zelf aan de slag en gebruik je fantasie en creativiteit.

Verschillende manieren van leren
Lesstof alleen maar een paar keer doorlezen is niet voldoende om te stof echt goed te leren en te begrijpen. De volgende dag voor een overhoring weet je dan nog wel genoeg om een voldoende cijfer te krijgen maar bij een repetitieweek zal je dan waarschijnlijk de stof weer helemaal door moeten nemen. Je moet dus actief met de stof aan de slag en of je nu een mindmap maakt of een samenvatting, het is belangrijk dat je op verschillende manieren de stof leert maar ook je persoonlijke voorkeur is belangrijk voor welke manier je kiest. Bevat leerstof veel feiten dat is een mindmap/schema handiger, leerstof met een verhaal dat je moet begrijpen leent zich dan beter voor een samenvatting.

Ik schrijf regelmatig over hoe je handig en efficient kunt leren via bijvoorbeeld de huiswerktips maar lees vooral ook de andere blogs met handige en interessante informatie. En wil je liever onder begeleiding aan de slag om te leren hoe je handige leerstrategieen kunt inzetten en te plannen en  organiseren? Dan kun je altijd bij mij in de praktijk terecht voor individuele begeleiding.