Bij de talen Engels, Frans en Duits (Grieks en Latijn) krijg je als huiswerk woordjes en soms ook hele zinnen om te leren. Hoe meer woordjes je kent hoe beter je talen gaan, het is belangrijk dat je een grote woordenschat opbouwt. In deze blog ga ik je laten zien dat er goede en handige manieren zijn om woordjes te leren. Woordjes leren is best saai en daarom is het slim om af te wisselen en zo ontdek je ook wat jouw beste manier is.

 

Het leren van woordjes kan best moeilijk zijn. Je korte termijngeheugen is niet zo best, komt vaak voor bij dyslexie. Je kunt de dingen niet meteen onthouden en je hebt veel herhaling nodig. Ook kan het zijn dat je je slecht kunt concentreren of je vergeet het geleerde weer snel. Er zijn verschillende manieren om woordjes te leren en herhaling is belangrijk. Als je woordjes moet leren, plan dan meerdere leerblokjes in én over meer dagen. Verdeel het aantal woorden in delen. Heb je bijvoorbeeld 40 woorden te leren dan maak je er 2 lijsten van 20 woorden van.

Woordjes leren met kaartjes
Maak kaartjes van stevig papier (tip: neem een navulling voor een memoblok en knip de blaadjes doormidden, je hebt dan een mooi formaat kaartjes). Schrijf  op de ene kant het vreemde woord, op de andere kant de Nederlandse betekenis. Spreek de woorden tijdens het opschrijven hardop uit en doe dit ook als je de woordjes leert! Klinkt misschien raar maar door hardop te praten tijdens het leren wordt het beter in je geheugen opgeslagen.

Bepaal het aantal woorden dat je per keer wilt gaan leren. Neem een stapeltje voor je en lees het vreemde woord en bedenk/leer de betekenis. Draai het kaartje  om en controleer of je het goed hebt. Herhaal dit een keer. Leg vervolgens de stapel met de Nederlandse  betekenis voor je en leer de woorden op dezelfde manier als met de vreemde woorden.

De volgende keer dat je gaat oefenen neem je de stapel voor je en als je het woord vlot kan benoemen, leg je het kaartje op een rechter stapeltje. Ken je het woord nog niet goed, dan leg je het op een linker stapeltje. Dit stapeltje herhaal je net zo lang tot alle kaartjes op de rechter stapel liggen.

Woordjes leren met beweging
Maak kaartjes zoals beschreven bij woordjes leren met kaartjes. De kaartjes liggen op tafel. Pak een kaartje en lees het vreemde woord en de betekenis hardop voor. Loop door je kamer (heb je een kleine kamer, kun je het ook in de huiskamer doen) en blijf dit uitspreken herhalen. Leg het kaartje ergens neer en loop terug naar je tafel of bureau. Pak het volgende kaartje en doe hetzelfde, leg het kaartje weer ergens neer in de kamer en doe dit met alle kaartjes die je deze keer wilt leren.

Ga nu de kamer door en blijf bij een kaartje staan, pak het op en lees het hardop voor en loop terug naar je tafel waar je het kaartje weer neerlegt. Doe dit met alle kaartjes, haal ze allemaal terug. Wacht 20 minuten (ga bijvoorbeeld iets van maakwerk doen). Controleer welke woorden je nu goed kent en leg die apart. Met de overgebleven kaartjes herhaal je het looprondje. Wacht weer 20 minuten (goed moment om even pauze te nemen!) en pak de kaartjes en controleer welke woorden er nu goed inzitten. Heb je dan nog kaartjes over, loop het rondje nogmaals.

Weetje: wanneer je beweegt gaat er meer zuurstof en bloed naar je hersenen, het leren gaat makkelijker én de informatie wordt beter opgeslagen in  je geheugen. Op school wordt voornamelijk je linker hersenhelft gebruikt bij rekenen, taal en logisch redeneren. Door actief te zijn met je lijf wordt je rechter hersenhelft gestimuleerd en hierdoor gaan je beide hersenhelften beter samenwerken!

Woordjes leren met Wrts
Wrts is een gratis online overhoorprogramma. Je kunt zelf je eigen woordenlijsten invoeren maar er staan ook al lijsten in die je kunt downloaden. Als je de lijsten hebt ingevoerd kan je jezelf op 8 verschillende manieren laten overhoren. Ook handig is dat je de woorden kan laten uitspreken. Wrts onthoudt elke gemaakte fout en vraagt deze dan opnieuw zodat je oefent net zolang tot het goed gaat. Aan het eind krijg je een beoordelingscijfer te zien. www.wrts.nl

Probeer ze allemaal een keer uit en ontdek wat jouw beste manier is maar wissel ook af, dan is het minder saai en je onthoudt het beter. Je kunt je natuurlijk ook nog altijd laten overhoren door je ouders en als die geen tijd hebben kun je ook nog  met een klasgenoot samen oefenen en elkaar overhoren.

Op deze blog schrijf ik regelmatig over hoe je het beste kunt leren via de huiswerktips. Er volgen er nog meer dus houd de blog in de gaten.

Tip voor ouders: wil je je kind helpen met huiswerk dan kun je uiteraard de blogs (mee)lezen. Er zijn ook boekjes te koop waarin allerlei handige informatie staat over helpen met huiswerk. Zelf vind ik ‘DE HUISWERKCOACH’ van Arnold Brouwer een aanrader.