Er gebeurt heel veel in je brein, het is een soort fabriekje. We weten steeds beter hoe het brein werkt. Dat komt omdat onderzoekers met speciale apparaten een soort foto kunnen maken van wat er allemaal in je brein gebeurt. Terwijl je aan iets denkt of iets doet kun je op een scan zien welk deel van je hersenen actief is en hoe er samengewerkt wordt door verschillende delen van je brein. Je kunt zelfs zien of je ergens veel voor geoefend hebt. De weggetjes en gebiedjes die je gebruikt om bijvoorbeeld goed te kunnen voetballen of vioolspelen zijn dan beter ontwikkeld.

 

Je kunt je brein trainen
Als je nog niet volwassen bent dan is je brein nog niet af, dat is pas rond je 25e jaar. Er gebeurt dus nog heel veel in je brein als je veel nieuwe dingen leert, en dat doe je meestal in de puberteit. Het is dus niet zo dat het vaststaat hoe slim je bent en of je wel of niet ergens goed in bent. Je denkt misschien dat je niet goed in rekenen bent of juist in taal. Eigenlijk klopt dat niet, je kunt je brein trainen om slimmer te worden of ergens heel goed in te worden.

Er zitten wel ongeveer 100 miljard hersencellen in je brein! Je kunt een hersencel vergelijken met een boom met takken. Die takken ontvangen informatie en de stam geeft informatie door aan andere cellen en zo krijg je een heel netwerk van ‘pratende’ en communicerende hersencellen. Als er contact wordt gemaakt tussen cellen wordt er een beetje elektriciteit doorgegeven.

Wat gebeurt er met je hersencellen wanneer je iets nieuws probeert te leren?
Hersencellen die niet eerder contact met elkaar hebben gemaakt gaan dat doen en er worden nieuwe verbindingen gemaakt. Het contact is eerst nog zwak maar als die cellen steeds weer contact met elkaar maken dan veranderen die cellen. Wanneer je steeds hetzelfde oefent dan krijgen die takken meer uitlopers en de stam krijgt meer wortels. De hersencellen gaan steeds beter en makkelijker met elkaar praten en die cellen worden dus steeds sterker. Dingen die je dus eerst moeilijk vond om te leren gaan steeds makkelijker. Bijvoorbeeld wiskunde, Frans leren of een sport beoefenen! De cellen wordt steeds sterker en aan elkaar verbonden tot een sterk netwerk.

Het is wel belangrijk dat als je ergens beter in wilt worden, je op veel verschillende manieren oefent en daar al je zintuigen bij gebruikt. Hoe je dat het beste kunt doen dat ga ik  aan de hand van huiswerktips en handige weetjes op mijn blog laten zien. En alles wat hier te lezen is, is ook bedoeld voor ouders die graag willen helpen maar niet zo goed weten hoe ze dat het beste kunnen doen.