Pubers (en ouders!) hebben vaak de meeste stress over school. Iedere dag je weer motiveren en zin maken om huiswerk te doen, stof leren die je saai vindt, of er het nut niet van inzien. Wat is motivatie eigenlijk en waarom is het zo lastig om je voor school te motiveren?

 

Wat is motivatie eigenlijk?
Er zijn verschillende vormen van motivatie. Je moet iets doen en meestal  is dat iets wat je niet leuk vindt of waar je het nut niet van inziet. Want wees eerlijk, meestal hoef je niet gemotiveerd te worden om bijvoorbeeld met vrienden iets te gaan doen of je favoriete serie op netflix te bekijken. En als het om schoolwerk gaat ben je wellicht hooguit gemotiveerd om voor een proefwerk te leren omdat je anders een slecht cijfer haalt en je docent en ouders daar niet blij van worden. Werken voor een goed cijfer of om je ouders tevreden te stellen is geen echte motivatie. Een ander verhaal is het, dat je het doet omdat je later iets wilt bereiken in de maatschappij, een goede baan waar je ook nog leuk mee kunt verdienen.

Nu is dat ‘later’ vaak het probleem want later is nog heel ver weg en nu al weten wat je wilt gaan doen is voor de meeste pubers nog te onduidelijk en vaag om uit jezelf de motivatie te halen om iedere dag naar school te gaan en huiswerk te maken. Nu zijn er verschillende oorzaken van geen motivatie, die gaan we onderzoeken en nog belangrijker; hoe word je wel gemotiveerd voor school?

Eigen keuze
De ideale situatie zou zijn dat je iets doet wat je interessant of leuk vindt, dat het je eigen keuze is en het iets is wat je graag wilt bereiken. Een school waar je alleen maar leuke en interessante dingen leert, die je ook nog nuttig vindt, zou ideaal zijn maar is uiteraard niet echt realistisch. Zie school maar als voorbereiding op het echte leven en dat is ook niet alleen maar leuk en interessant. En wat die eigen keuze betreft; die heb je echt. Je kunt iedere dag weer denken, ik heb geen zin, vind het saai enz (dat is ook regelmatig zo) maar het helpt je niet echt om de dingen te doen die je (nu eenmaal) moet doen.

Doelen stellen
Wat echt helpt is doelen stellen. Nu kun je doelen op korte termijn en op langere termijn stellen. Dat laastste is het moeilijkst omdat je ‘beloning’ of te bereiken doel nog ver weg is en je voorlopig nog hard moet werken om het te bereiken. Maar je kunt heel goed doelen stellen die je nu helpen om toch iedere dag zonder al teveel tegenzin naar school te gaan en je huiswerk te maken.

Nu kun je heel erg in je (negatieve) gevoel blijven hangen, maar kijk ook  naar wat je wel leuk en interessant vindt. Waar ligt je belangstelling en van welke vakken word je wel enthousiast? (of die ene leraar die voor jou het verschil maakt door boeiend over zijn vak te vertellen).

Stel doelen voor jezelf en zet ze op papier
Bedenk eerst je doel voor de langere termijn. Ik ga ervan uit dat je met naar school gaan je schooldiploma wilt halen dus dat zou je einddoel kunnen zijn. Je kunt voor de motivatie een tussendoel stellen, dat zou dan overgaan naar de volgende klas kunnen zijn. Maak ook een lijstje met zaken die je nu motiveren om je schoolwerk te doen, zoals vakken die je belangstelling hebben, leuke schoolsfeer, goede vrienden/klasgenoten e.d. Print het uit en hang het op bij je werkplek zodat je het iedere dag ziet!

Vraag hulp!
Er wordt nogal wat van je gevraagd op de middelbare school. Je moet zelfstandig kunnen werken, huiswerk plannen en organiseren, veel nieuwe leerstof tot je nemen, omgaan met je emoties, aandacht, concentratie en motivatie. Dit zijn allemaal zaken die je vaak nog moet leren en als je deze vaardigheden nog niet beheerst, kan dat er ook voor zorgen dat je weinig of geen motivatie hebt. Huiswerkbegeleiding of coaching zou dan een oplossing kunnen zijn. Bespreek dit met je ouders en/of je mentor op school.

Je kunt ook zelf al aan de slag met de huiswerktips die ook op deze blog staan en er staan nog meer informatieve en interessante artikelen die je kunnen helpen en motiveren!

Tips voor als je een (motivatie)dipje hebt:
Even chillen, naar je favoriete muziek luisteren, lekker tussendoortje eten, een leuke activiteit plannen met vrienden of praat erover met iemand die belangrijk voor je is.