Met de taart in de oven, zitten ze even later in de kamer. Sophie op de bank en Bas op de grote poef.
‘Het is niet dat ik denk dat ik niet de moeite waard ben. Ik wil wel altijd dat ik beter ben en beter doe. Het is niet zo dat ik mezelf haat, maar ook weer niet dat ik… Ja, ik weet het niet zo goed. Ik vind mezelf wel wat waard maar niet de wereld om het zo maar te zeggen.’
Bas probeert met zijn tenen de franjes van het vloerkleed in het gelid te krijgen. De stilte die in de kamer heerst, voelt niet ongemakkelijk. Eerder aangenaam. Blijkbaar kun je op meer manieren naar iemand luisteren. Het is Bas die de stilte verbreekt als hij zichzelf zijn gedachten hoort uitspreken.
‘Het voelt alsof ik tegen een deadline aanloop, dat
ik voor de zesde wat bereikt wil hebben. Met vrienden en met school omdat ik weet dat ik na de zesde zal gaan studeren en dan waarschijnlijk iets totaal anders ga doen. Ik ben eigenlijk ook een beetje bang voor de toekomst. Ik wil weten wat ik ga doen en nadenken over wat ik wil worden.’
‘Wat je wilt worden,’ zegt Sophie.
Ze herhaalt de zin die hij net uitgesproken heeft maar op één of andere manier raakt het hem zoals ze die uitspreekt en hem vervolgens aankijkt. Alsof hij een deur openzet en ze naar binnen komt. Een deur naar wat? Het voelt goed maar tegelijkertijd een beetje eng. Wat is het toch moeilijk en onmogelijk om wat je voelt in woorden uit te drukken. Je wilt het wel delen met iemand maar het is vaak niet te vangen in woorden. Wat er nu gebeurt, daar zijn geen woorden voor nodig. Die deur die nog niet eerder open is geweest. Of toch wel? Hij denkt weer aan Dena, bij haar thuis. Een ervaring dat ze een gevoel deelden. Dit nu met Sophie is anders. Er moet nog meer zijn dan die nare herinneringen, die ergens opgeborgen zijn. Sophie is op zoek naar iets anders maar wat?
‘Jezelf misschien?’
‘Mezelf?’ Bas kijkt een beetje wezenloos naar Sophie.

 Nieuwsgierig naar het hele verhaal van Bas? Lees het in Bas zoekt zin in zijn leven.
Het boek is geschreven voor jongeren maar…

Wat een heerlijk boek heb je geschreven! M.i. is alles altijd aandacht (geven). En soms is het ook schipperen; want mijn kinderen hebben niet altijd zin in ‘zware’ gesprekken met hun moeder. Soms weet je ook gewoon niet waar je goed aan doet. Ouders kunnen natuurlijk ook heel onzeker zijn over hun opvoeding. Daarnaast laveer je tussen hulp willen bieden of het ook gewoon maar een beetje laten gaan. Want dat hoort natuurlijk ook bij puberen; om je eigen weg te zoeken en te mogen vinden. Soms is een buitenstaander dan een prima oplossing. Net als jij mijn dochter een tijdje op weg geholpen hebt, dan zijn het ‘vreemde ogen’, die maken dat het werkt. Dan zijn ouders gewoon niet de aangewezen persoon.”

 Dus: Wie komt er theedrinken bij Bas en Sophie?

 

Bas zoekt zin in zijn leven is te bestellen in de webwinkel van Boekscout Uitgeverij en in de boekhandel (€ 20,50). Je kunt het boek ook bij de auteur bestellen inclusief ‘theepakket’’. Dat houdt in dat je bij een kopje thee jouw verhaal kunt delen. Stuur een mail naar: info@truecolors-kindercoaching.nl

Lees ook; Wat is jouw verhaal? Je mag me alles vertellen…