In dit blog ga  ik nader in op de vraag waarom het zo lastig is om met pubers te communiceren en waarom ze zich afsluiten en het moeilijk vinden om hun echte gevoelens en wat ze bezighoudt te delen.

 

Laat mij  maar alleen ook al valt het soms niet mee
De titel van de blog is van de songtekst: ‘Laat mij maar alleen’ van Klein Orkest, muziek uit mijn eigen tijd (voor pubers dus zo ongeveer de oertijd) maar het thema is van alle tijden en ook is het nog steeds een taboe. Eenzaamheid zou iets zijn wat bij bejaarde mensen hoort maar ook bij pubers is dit een gegeven waar ze mee te maken hebben en dat begint vaak al op jonge leeftijd.

Marit 14 jaar, op de basisschool gepest
Ik was wel heel eenzaam in die tijd en ook niet gelukkig. Ik had mijn boeken nog, ik heb veel boeken gelezen. Ik was gewoon een bal ellende, puur. En dan zette ik maar een fake smile op.

Bas 16 jaar, vindt sociale contacten aangaan lastig
Als ik dan weer terugfiets naar huis uit school en naar rechts afsla en mijn vrienden rechtdoor fietsen, zeg ik doei en na een tijdje hoor ik een stemmetje in mijn hoofd. Dat gaat allemaal vragen stellen over mijn vrienden, of dat wel echte vrienden zijn en zo. Dan voel ik even zo’n steek van eenzaamheid en dan probeer ik mezelf weer recht te trekken; en ja dat klopt niet en koppie erbij houden. Dat heb ik altijd als ik terugfiets van school.

Wout 15 jaar, voelt zich al zijn hele leven een buitenbeentje
Ik ben gewoon gesloten in wat ik vertel, ik ben iemand die graag dingen voor zichzelf houd. Jongens praten niet, wij hebben daar niet zo’n behoefte aan. Ja, we hebben er wel behoefte aan maar als ik ergens mee zit praat ik daar liever niet met mijn vrienden over. Wij zitten wel zo diep in elkaar maar we laten het gewoon niet zo zien. Dat komt uit de samenleving, dat zeggen ook veel mensen, daar is onderzoek naar gedaan, omdat de samenleving zo wordt opgevoed.

Drie veelzeggende citaten uit gesprekken met pubers. En zoals Wout het al aangeeft, we praten liever niet over negatieve gevoelens, wie wil zich somber, onzeker, angstig of buitengesloten voelen? Want over negatieve gevoelens praten is ook nog zo’n taboe maar ook deze realiteit zullen we zelf en met pubers bespreekbaar moeten maken.

Laat mij maar alleen
Ook al valt het soms niet mee
De eenzaamheid en niemand die er zeurt
Wat ben je stil, waar denk je aan?

En dat laatste zinnetje zouden we wat vaker moeten stellen!

 

De hele tekst en muziek van ‘Laat mij maar alleen’ is te vinden op songteksten.nl en op youtube.com