Na ruim twee jaar “bloed, zweet en tranen” is mijn debuut Bas zoekt zin in zijn leven verschenen. In mijn blog schrijf ik over thema’s en onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren en waar ze vaak mee worstelen. Ze gaan nadenken over hun leven; wie ze zijn en willen zijn en naar zin in het leven.

 

Het fietspad strekt zich voor hem uit. Hij heeft nu de wind van voren en moet harder trappen om de vaart erin te houden. Hij voelt zich moe, leeg. Er vallen druppels op zijn gezicht. En daar is weer dat gevoel, dat gevoel dat hem soms overvalt als hij rechtsaf slaat en zijn vrienden rechtdoor fietsen. Even een steek van eenzaamheid. Dat stemmetje in zijn hoofd dat vragen gaat stellen over zijn vrienden. Zijn het wel echte vrienden? Waarom zouden ze hem aardig vinden of met hem om willen gaan? Wat stelt hij nou helemaal voor? Hij vindt zichzelf niet eens aardig. Hij schudt zijn hoofd, probeert zichzelf weer recht te trekken. Hij probeert het echt wel, wat positiever te denken maar dan komen die sombere gedachten weer in zijn hoofd, onzekerheid weer de kop opsteekt en hij over alles en iedereen gaat twijfelen.

 Een fragment uit het boek waarin we de worsteling van Bas zien. Bas is het alter ego van een jongen die op mijn pad kwam en die ik zag worstelen met zich anders voelen (buitenbeentje) en er toch bij willen horen. Het verhaal van ‘’Bas’’ is uniek maar tegelijkertijd universeel want erbij willen horen, je gezien en geaccepteerd voelen, is waar we allemaal naar op zoek zijn.

‘Je mag me alles vertellen…’ Dat heb ik tegen “Bas” gezegd. We zijn de diepte ingegaan en hij heeft zijn verhaal met mij gedeeld. Daar is vertrouwen en moed voor nodig.

‘Maak er maar wat moois van’ was zijn reactie toen ik vroeg wat ik met de gesprekken en zijn verhaal moest doen. Om zijn privacy te waarborgen zijn de gebeurtenissen en gesprekken ‘gefictionaliseerd’ en is het een roman geworden.

Iedereen heeft een verhaal en verhalen zijn er om door te vertellen. Ik hoop dat het verhaal van Bas voor andere jongeren van betekenis kan zijn en dat ze het aandurven hun eigen verhaal te gaan vertellen en delen.

Wat is jouw verhaal? Je mag me alles vertellen…