Ik heb recht op liefde en aandacht. Ik heb honger geef me te eten, ik ben bang help me, ik heb verdriet troost me, ik begrijp de wereld niet, leg het me uit, ik voel me zo onzeker en hulpeloos onder al die eisen en verwachtingen. Zie en accepteer mij zoals ik ben en luister naar mij.

 

Als je een kind op de wereld zet, krijg je er geen handleiding bij. Maar dat zou ook niet nodig moeten zijn want onze behoeften zijn universeel en zijn ouders (opvoeders) ook niet zelf kind geweest?

Waarom raken ouders in de stress als kinderen in de puberteit komen? De veelheid aan boeken, artikelen in tijdschriften en op internet met goedbedoelde adviezen en tips, het is bizar…. Want waarom het niet aan die pubers zelf vragen?

We hebben hoge verwachtingen van kinderen en het liefst zien we allemaal een Einstein in ze want wat zijn ze bijzonder, speciaal, begaafd…

Ik heb geen speciaal talent, ik ben slechts nieuwsgierig.

Deze uitspraak is van iemand die we allemaal een genie vinden. Inderdaad het is Albert Einstein. Als kind werd er veel van hem verwacht en zijn moeder dacht zelfs dat hij achterlijk was. Hij zat het liefst de hele dag stil muziek te luisteren of te lezen. Hij hield niet van school, op de middelbare school haalde hij slechte cijfers. Van zijn klasgenoten moest hij ook al niets hebben, die vonden hem stom.

Als de etiketjes: dyslexie, autisme, AD(H)D e.d. in zijn tijd al bestaan hadden, had hij er zeker een aantal gekregen. Hoe jammer (en vooral triest) is het dat we die ‘bijzondere’ mensen pas gaan waarderen en accepteren als ze er niet meer zijn.

Einstein kreeg het niet cadeau in zijn leven, hij ondervond veel weerstand en tegenwerking in zijn doelen en idealen en zijn privéleven ging ook niet bepaald over rozen.

Met de universele handleiding en de uitspraak van Einstein in je achterhoofd kun je een eind komen maar daarnaast heb je moed (om met tegenwerking en tegenslag om te gaan) en heel veel doorzettingsvermogen nodig.

 

Lezen hoe andere pubers/jongeren hier mee omgaan? Lees het boek: Bas zoekt zin in zijn leven. Je kunt de eerste drie hoofdstukken gratis opvragen via de mail.

Het boek is te bestellen bij de schrijver of bij uitgeverij Boekscout, Bol.com en de boekhandel